För nya medlemmar

Hej och välkommen till V-dala spelmanslag! Här står allt du behöver veta som ny medlem.

Repetitioner

Vi övar varje torsdag i stora salen på V-Dala nation. Ingång via puben (address S:t Larsgatan 13), upp för trapporna till våning tre och så vidare till stora salen. Repet är indelat i tre olika delar:

Kl 18.00–19.00 GG-tid (Gamla Godingar) – repetition av redan utlärda låtar i ett långsammare tempo, om någon skrivit upp sig på ett pass.
Kl 19.00–20.30 Huvudrep med spelledarna.
Kl 20.30–21.00 Fika och mingel följt av jam till sent i någon av salarna på våning två

Vad spelar vi?

Vi spelar i huvudsak skandinavisk folkmusik och alla instrument är välkomna. Info om nästkommande rep skickas i förväg ut via mail och postas i facebookgruppen för medlemmar. Du kan lyssna till alla utlärda låtar under Medlemmar/inspelningar. Om du spelar ett ackordinstrument finns ackord till många av låtarna samlade i ett ackorddokument.

Hur fungerar det?

Vi lär ut låtar på gehör, övar på danssväng, samspel och spelglädje. En del arrangemang av låtar övas också in som t.ex. inför studentspelmanslags-VM. Vi tillhandahåller inte instrument utan du behöver ett eget instrument med till repen. Noter finns bara vid undantagsfall, men gehör är ingen medfödd talang utan en färdighet man snabbt blir bättre på vid träning så misströsta inte. Känner du dig väldigt obekväm med någon låt är det helt okej att bara sitta med och lyssna för att lära sig den hemma senare, men att spela fel är en naturlig del i att lära sig på gehör och inget man behöver vara rädd för att göra!

Inspelningar

Alla utlärda låtar spelas in och läggs upp på hemsidan under Medlemmar/inspelningar så att man kan gå tillbaka och lära sig dem i lugn och ro. A-listan är låtar som är aktiv repertoar just nu och kan komma på spelningar. B-listan är alla tidigare utlärda låtar.

GG-tid

GG står för ”gamla godingar” och är repetition av redan utlärda låtar i ett långsammare tempo så att nya medlemmar ska ha en chans att lära sig lite repertoar. Oftast är det aktuella låtar ur A-listan som lärs ut, men det kan även vara äldre låtar. GG-tiden blir bara av om någon i förväg skriver upp sig i GG-fliken i dokumentet, så se till att kolla där innan om du vill gå på ett GG-pass. Äldre medlemmar uppmuntras att skriva upp sig på pass om man vill prova på att lära ut en låt!

Avgift

Det är gratis att gå på 2 rep för att prova att spela med spelmanslaget, vill man fortsätta behöver man bli medlem. Det blir man genom att fylla i medlemsformuläret och betala den symboliska medlemsavgiften (märk ”spelmanslaget” och ditt namn). Medlemsavgift betalas enklast via swish, meddela gärna kassören om det behövs inbetalning via bankgiro.

Då medlemsformuläret och avgiften är terminsberoende skrivs det inte ut på den här sidan utan kommuniceras av kassör i början av varje termin via mail och i facebookgruppen. Leta efter den informationen, eller fråga spelledarna eller någon ur styrelsen direkt om du vill bli medlem mitt under en termin, så hjälper de dig!

Få information

Info delas via en maillista och facebookgruppen för medlemmar, gå gärna med där! Du skriver upp dig på maillistan genom att kontakta vår it-ansvarige på adressen: webmaster@v-dalaspelmanslag.se.

Spelmanslaget har även en google-kalender med alla rep, spelningar och annat som händer. Prenumerera gärna på den så missar du inget!

Kom igång

Saknar du nationskort kan du skriva upp dig på en flik i spelningsdokumentet samt maila till ordförande (mail ordf@v-dalaspelmanslag.se), så är du med på gästlistan. Om du har nationskort är det bara att komma på vilket rep som helst oanmäld, men du får gärna maila oss spelledare i förväg så att vi inte missar dig. Ibland är vi uppåt 40 personer på repen.

Fika

Alla medlemmar förväntas göra fika en gång per termin. Det går bra att själva skriva upp sig på ett pass under medlemmar/fikalista. Fikat kan vara alltifrån frukt, köpta kakor till något hembakt och det finns inget krav på vilken nivå man lägger sig på. Övriga instruktioner hittar du här.

Spelningar

Om du vill vara med på en spelning skriver du upp dig i spelningsdokumentet. Information inför varje spelning skickas ut via maillistan och postas i facebookgruppen.

EPTU

Eptu står för Ett Par Trappor Upp och är våra konsertkvällar vi arrangerar istället för ordinarie rep några torsdagar varje termin. Det brukar oftast bestå av först en dansworkshop, en huvudakt med en inhyrd grupp, sedan spel till dans först av spelmanslaget, sedan artisterna, och sedan spellista. Eptu är öppet för allmänheten mot inträde och vi har även fikaförsäljning.

Det är spelmanslagets medlemmar som hjälps åt att arrangera EPTU och därför får medlemmar gärna skriva upp sig på ett arbetspass i dokumentet. Det kan vara saker som att sitta i entren eller fixa fika i förväg. Som tack får man gratis inträde om man har skrivit upp sig på ett pass (man får alltså inte gratis inträde till EPTU som medlem för att man är med och spelar till dans annars). En del tyngre pass belönas även med fika.

 

Varmt välkommen till spelmanslaget!