Hedlundlåtar

Spelman:
Åke Wänn
Låttyp:
Hedlundlåtar

2018-11-01 bjöd vi in Åke Wänn. Åke Wänn är riksspelman på fiol, spelledare i Svärdsjölaget och utgivare av en rad CD-skivor med 0246-musik (dvs från Svärdsjö, Svartnäs, Enviken, Bingsjö).

Han kom till laget för att att lära ut några Hedlundlåtar. Några låtar fanns i den gamla repertoaren och några var för laget helt nya.

Kuriosa:

Vilhelm Hedlund tolkade och spelade hundratals låtar som fanns nedtecknade. ”Dom här gamla godingarna har ju haft många spelår – som alltid gör nå´t med låtarna. Detta gäller speciellt Polska efter Petter Ala, vilket jag också sa i torsdags. Många spelar ju den fort och mycket Bingsjöaktigt. Själv har jag alltid gillat att tänka sångbart och något långsammare.- Åke.

Fin kommentar om Petter Ala-polskan: ”The most beautiful tune in the world”. Och hans dåvarande norska fru : ”Du kan nästan se solen gå upp på morgonen när man börjar andra reprisen”.

Han gick under namnet Petter Ala, men finns inte omnämnd i någon kyrkobok för Enviken. Han blev dömd för tjuvskytteri och var tillsammans med två andra lite av ett beskedligt rövarband och idkade trolldom, rackartyg och tjuvskytte. Petter Ala var en duktig trallare och flera uppteckningar är gjord efter honom. Det var huvudsakligen under perioden från 1870-talet och framåt.

Händelse:
Hösten 2018
Klassifiering:
B
Bilaga Storlek
Mormors Brudpolska efter Hedlund.mp3 2.87 MB
Mormors brudpolska efter Hedlund (rep).mp3 5.45 MB
Mormors brudvals efter Hedlund.mp3 4.65 MB
Mormors Brudvals (noter/ackord).pdf 437.61 kB
Mormors brudvals efter Hedlund (rep).mp3 7.43 MB
Polska efter Hedlund efter Petter Ala.mp3 4.54 MB
Polska efter Hedlund efter Petter Ala (rep).mp3 8.43 MB
Schottis (gånglåt) efter Petter Ala efter Hedlund.mp3 5.75 MB
Schottis (gånglåt) efter Peter Ala efter Hedlund (rep).mp3 7.38 MB
Schottis (gånglåt) (noter/ackord).pdf 1.05 MB
Schottis (brudmarsch) efter Hedlund.mp3 3.86 MB
Schottis (brudmarsch) efter Hedlund (rep).mp3 5.85 MB