Springdans eller Finnskogspols etter Torleif Haugeto

Låt: Springdans etter Torleif Haugeto
Låttyp: Springdans eller Finnskogspols
Spelman: Juni Hag
Händelse: Vår 2024
Information: Finnskogspols som jag lärde mig av durspelaren Jean-Pierre Yvert i somras. Finnskog spelas oftast med jämn etta och tvåa, och varierande men kortare trea, dvs asymetrisk taktart. Det går ofta att tänka exempelvis underdelningen 3-3-2 i varje takt om man inte är van med finnskogspols, men min rekommendation är att man på sikt försöker gå över till bara tre stamp per takt, då det kan göra det lättare att spela tight ihop med andra och att variera treans längd, som kanske inte ens passar in jämt i trioler, åttondelar eller någon annan noterad form. \n Jag inser även att jag i inspelningarna snarare spelar ettan lång och tvåan och trean kortare, kanske närmare 3-2-2, vilket inte är avsiktligit.

Melodi
Download

Melodi långsam
Download